Sugarpaste - Information

Denna massa kallas även för sockermassa, dekormassa, rolled fondant och sockerpasta.
Bra att täcka tårtan med. Går även att modellera med, men stora figurer kan sjunka ihop!


Bäst-före-datum
Livsmedel har minst 1 månads hållbarhet räknat från inköpsdatum. Vid kortare hållbarhet framgår bäst-före datumet både i produktnamnet och produktbeskrivningen. Vid kort hållbarhet säljs produkten till reducerat pris. Tänk på att att bäst-före-datumet endast är en rekommendation.


Sugarpaste - Olika konsistenser
Olika märken sugarpaste har olika konsistens, det vill säga en del är mycket mjuka och andra kan vara hårdare. Vissa är även smuliga. Olika nyanser av ett och samma märke kan också ha olika konsistens. Detta beror på att olika sugarpaste består av olika ingredienser. Sugarpaste påverkas även av kyla (är det kallt ute, har du kalla händer), värme (är det soligt ute, har du precis bakat i köket, har du varma händer), luftfuktighet samt torra händer. Många saker påverkar en sugarpaste konsistens. Detta innebär att olika sorters sugarpaste måste bearbetas olika innan användning, hur man bearbetar sin massa kan vara olika från gång till gång eftersom den påverkas bl.a. av värme och kyla.  När det kommer till mörka färger, så är de oftast mjukare i konsistensen eftersom det kräver mer färgämnen för att erhålla den mörka nyansen.


Sugarpaste - Förberedning och bearbetning
All sugarpaste påverkas av väder och temperaturer. Vid kyla så blir sugarpaste hård, och i värme blir den mjuk. En sugarpaste som har en mycket stark eller mörk färg, samt sugarpaste som innehåller choklad kan bli extremt mjuka av värme. Det kan till exempel vara värme som överförs från händerna när man bearbetar produkten, eller värmen i det rum man befinner sig i. Om en sugarpaste blir alldeles för mjuk att jobba med kan man kyla ner den några minuter i ett kylskåp, man kan även tillföra CMC för att göra den mer stabil. En sugarpaste som har en ljus färg kan bli mycket hård när det är kallt, vissa märken kan även bli smuliga. T.ex. när det är vinter och kyligt ute. Om en sugarpaste blir alldeles för hård att jobba med kan man värma den några sekunder i mikron innan man börja bearbeta den. Det går även att tillföra lite fett i massan (margarin eller smör).


Sugarpaste - Förvaring

  • Väl försluten (gärna dubbla plastpåsar)
  • Rumstemperatur
  • Mörkt

Sugarpaste - Att täcka en tårta
Fodra tårtan innan tårtlocket läggs på, annars finns det risk för att tårtan börjar "svettas". Observera att grädde inte bör komma i direkt kontakt med sugarpaste. Fodra med smörkräm eller liknande. Knåda massan smidig innan den kavlas ut. Täck därefter tårtan.