Sugarpaste - Information
Denna massa kallas även för sockermassa, dekormassa, rolled fondant och sockerpasta.
Bra att täcka tårtan med. Går även att modellera med, men stora figurer kan sjunka ihop!
Bäst-före-datum
Livsmedel
har minst 1 månads hållbarhet räknat från inköpsdatum. Vid kortare
hållbarhet framgår bäst-före datumet både i produktnamnet och
produktbeskrivningen. Vid kort hållbarhet säljs produkten till reducerat
pris. Tänk på att att bäst-före-datumet endast är en rekommendation.
Sugarpaste - Olika konsistenser
Olika
märken sugarpaste har olika konsistens, det vill säga en del är mycket
mjuka och andra kan vara hårdare. Vissa är även smuliga. Olika nyanser
av ett och samma märke kan också ha olika konsistens. Detta beror på att
olika sugarpaste består av olika ingredienser. Sugarpaste påverkas även
av kyla (är det kallt ute, har du kalla händer), värme (är det soligt
ute, har du precis bakat i köket, har du varma händer), luftfuktighet
samt torra händer. Många saker påverkar en sugarpaste konsistens. Detta
innebär att olika sorters sugarpaste måste bearbetas olika innan
användning, hur man bearbetar sin massa kan vara olika från gång till
gång eftersom den påverkas bl.a. av värme och kyla. När det kommer till
mörka färger, så är de oftast mjukare i konsistensen eftersom det
kräver mer färgämnen för att erhålla den mörka nyansen.
Sugarpaste - Förberedning och bearbetning
All sugarpaste påverkas av väder och temperaturer. Vid kyla så blir
sugarpaste hård, och i värme blir den mjuk. En sugarpaste som har en
mycket stark eller mörk färg, samt sugarpaste som innehåller choklad kan
bli extremt mjuka av värme. Det kan till exempel vara värme som
överförs från händerna när man bearbetar produkten, eller värmen i det
rum man befinner sig i. Om en sugarpaste blir alldeles för mjuk att
jobba med kan man kyla ner den några minuter i ett kylskåp, man kan även tillföra CMC för att göra den mer stabil.
En sugarpaste som har en ljus färg kan bli mycket hård när det är
kallt, vissa märken kan även bli smuliga. T.ex. när det är vinter och kyligt ute. Om en sugarpaste blir
alldeles för hård att jobba med kan man värma den några sekunder i
mikron innan man börja bearbeta den.
Det går även att tillföra lite fett i massan (margarin eller smör).
Sugarpaste - Förvaring
- Väl försluten (gärna dubbla plastpåsar)
- Rumstemperatur
- Mörkt
Sugarpaste - Att täcka en tårta
Fodra tårtan innan tårtlocket läggs på, annars finns det risk för
att tårtan börjar "svettas". Observera att grädde inte bör komma i
direkt kontakt med sugarpaste. Fodra med smörkräm eller liknande. Knåda
massan smidig innan den kavlas ut. Täck därefter tårtan.